Inom kort kommer Fotbolls-VM i Ryssland att starta och tusental svenskar kommer bege sig till Ryssland för att se vårt landslag spela. Utöver flyg, boende och biljetter finns det en potentiellt stor kostnad som kan komma som en obehaglig överraskning. Roaming.

Sedan 15 juni 2017 betalar vi inte roamingavgifter för samtal och surf när vi besöker länder inom EU (eller EES-länderna Island, Norge och Lichtenstein). Många svenskar har vant sig vid detta och letar inte febrilt efter wifi när det är på semester i utlandet. När det gäller Ryssland är de dock inte gratis. Tvärtom, det är riktigt dyrt med både samtal och surf.

Det är nog inte orimligt att anta att majoriteten av de svenskar som befinner i Ryssland under Fotbolls-VM kommer vilja dela foton, videos etc i sociala medier. När vi tittar lite närmre på flera av operatörernas utlandspriser ser vi snabbt att detta lätt kan leda till en mobilräkning på flera tusenlappar.

Vad kan du göra?

Vi rekommenderar att du börjar med att kolla vad som gäller för ditt mobilabonnemang i Ryssland gällande samtal och surf. Vissa operatörer kan ha olika typer av produkter gällande roaming som kan vara värda att utvärdera. Tycker du fortfarande att det är dyrt är det säkraste alternativet att stänga av roamingen när du är i Ryssland och hoppas att det finns gott om fri wifi.