Ringa utomlands

Om du ringer mycket till utlandet kan det vara värt att kika lite närmre i respektive operatörs utlandsprislista. Många av abonnemangen erbjuder idag fria samtal inom Sverige och när man reser inom EU. Till utlandet kan det dock fortfarande kosta en bra slant och det kan även skilja sig ganska kraftigt åt mellan de olika operatörerna. Operatörerna nedan är de vi anser vara de bästa för dig som vill ringa billigt till utlandet.

hallon mobilabonnemang

Från 109kr/mån (ord. pris)

Vimla mobilabonnemang

Från 110kr/mån (ord. pris)

Comviq mobilabonnemang

Från 175kr/mån (ord. pris)

fello mobilabonnemang

Från 105kr/mån (ord. pris)

Bästa mobilabonnemanget för utlandssamtal

Många väljer sitt mobilabonnemang utifrån månadskostnaden och hur mycket data/surf som ingår. I regel ingår fria samtal inom Sverige. och när du reser inom EU, och du vet därför normalt sett hur mycket du kommer betala för din mobiltelefoni varje månad. Ringer du däremot ofta till utlandet eller reser mycket till andra länder utanför EU finns det en liten risk att din mobilräkning kan bli avsevärt mycket högre än den månadskostnad som kommunicerats från din operatör.

Just utlandssamtal och samtal när du befinner dig i andra länder utanför EU kan fortfarande vara mycket dyrt och det finns egentligen inget enkelt svar på vilket mobilabonnemang som är bäst för utlandssamtal. Anledningen till detta är att olika operatörer kan skilja sig åt i priser till (och i) olika länder. Därför är det viktigt att veta vilka länder du ofta ringer till och vilka länder som du tror att du kommer besöka. Vet du detta har du bra förutsättningar för att kunna jämföra de olika operatörerna och deras prislistor.

Jämföra priser på mobiltelefoni till utlandet

Ringa utomlands

Vi har här valt att presentera operatörerna Vimla, Hallon, Fello och Comviq. Dessa operatörer har för det mesta fria samtal inom Sverige på sina olika mobilabonnemang. De har i regel också bra priser för sina utlandssamtal. Det är dock omöjligt att säga att en viss operatör är billigast på utlandssamtal utan att veta vilka länder samtalen är planerade till.

Om du vet vilka länder och till vilka typer av telefonnummer (fast nät eller mobilnät) du oftas ringer till är det främst tre faktorer vi rekommenderar att du jämför. Det är eventuella öppningsavgifter, minutpriser och kostnader för SMS/MMS.

Öppningsavgifter till utlandet

Tidigare var det vanligt att operatörer tog en fast öppningsavgift för samtliga samtal, även för samtal inom Sverige. Gällande inrikessamtal var det länge sedan denna avgift togs bort på majoriteten av alla mobilabonnemang. Vissa operatörer/abonnemang har dock valt att ha kvar en öppningsavgift för just utlandssamtal. Ringer du många samtal till utlandet rekommenderar vi att du kontrollerar att din operatörer inte tar ut en öppningsavgift. Det finns gott om alternativ som tagit bort denna avgift så det finns ingen anledning att välja ett abonnemang där du betalar för något du inte bör betala för.

Minutpriser för utlandssamtal

Ringer du ofta och länge till andra länder är det antagligen minutpriserna till respektive land som är mest intressant att jämföra. Många länder har idag betydligt billigare priser än för bara några år sedan men det finns flera länder dit det fortfarande är väldigt dyrt att ringa till. Detta kan delvis bero på vilka typer av samarbeten din operatör har med de inhemska telekomoperatörerna. Detta i sin tur kan medföra att priserna skiljer sig relativt mycket åt mellan de olika svenska operatörerna.

Observera också att för många länder skiljer sig minutpriserna åt beroende på om du ringer till ett mobilnummer eller ett fast nummer.

SMS/MMS till utlandet

Slutligen rekommenderar vi att du jämför priserna för SMS och MMS till utlandet. Även här kan priserna skilja sig åt relativt mycket mellan olika länder. Vissa operatörer har dock valt att inkludera fria SMS till alla länder för några av sina abonnemang. Vet du med dig att du skickar mycket SMS till utlandet kan ett sådant abonnemang vara ett bättre alternativ än ett abonnemang med billigare månadsavgift men med dyra kostnader för SMS till andra länder.

Priser för mobiltelefoni när du är utomlands

Utöver att ringa till utlandet kan det också finnas skäl att titta lite närmre på priserna för samtal när du väl är utomlands. Här kan det skilja sig avsevärt åt om du är utanför EU så missa inte kontrollera priserna först.

Det priser som vi rekommenderar att kontrollera är:

  • Kostnaden för att ta emot samtal i landet du befinner dig i.
  • Kostnaden för ringa mobilnummer och fasta nummer inom landet du befinner dig i.
  • Kostnaden för SMS/MMS inom landet.
  • Kostnaden för användningen av data.

Just kostnaden för data kan fortfarande vara extremt dyr i vissa länder och i värsta fall bli en väldigt obehaglig överraskning på mobilräkningen när du kommer hem till Sverige. Ett alternativ kan vara att stänga av roamingen på din telefon men ibland kommer du säkert vilja kolla av mail eller sociala medier under din semester utan behöva ha tillgång till WiFi.

”Roam Like At Home”

Den 15 juni 2017 trädde EU-initiativet “Roam Like At Home” i kraft. Vad det innebär är att så kallade roamingleverantörer inom EU inte får debitera sina kunder i någon medlemsstat några extra avgifter utöver det nationella slutkundspriset för röstsamtal, sms och data när de nyttjas inom EU.

Detta innebär att du kan nyttja ditt mobilabonnemang till samma priser som i Sverige när du befinner dig i ett annat EU-land (eller EES-länderna Island, Norge och Lichtenstein). Detta är självfallet fantastiskt för oss konsumenter men säkerligen inte så populärt hos mobiloperatörerna som historiskt sett tjänat mycket pengar på just roaming. Detta har medfört att vissa operatörer har infört vissa restriktioner på några av sina abonnemang. Det kan till exempel gälla tak på surf. Glöm därför inte att kontrollera exakt vad som gäller för ditt abonnemang även när du besöker ett annat EU-land.

Det som gäller vid fri roaming inom EU är alltså:

  • Du kan ringa eller sms:a från ett EU-land till Sverige för samma avgifter som om du vore i Sverige
  • Du kan ringa eller sms:a från ett EU-land till ett annat EU-land för samma avgifter som hemma i Sverige

 

Så mycket EU-surf ingår

I tabellen nedan ser du max-taket för EU-surf hos operatörerna vi rekommenderar. 

Operatör
Max EU-surf
Hallon 30 GB
Fello Hela din surfmängd
Vimla 33 GB
Chilimobil 25 GB
Comviq 20 GB
Halebop 50 GB

Populära länder att besöka och ringa till

Nedan har vi sammanställt några av de länder i Europa och övriga världen som vi svenskar ofta besöker eller ringer till. Klicka på respektive länk för att få mer information om priserna för mobiltelefoni gällande respektive land.

Vanliga frågor om utlandssamtal

Vad kostar det att ringa utomlands?

Kostnaden för att ringa utomlands beror dels på vilket land du ringer till och dels på vilket mobilabonnemang du har. Ringer du många utlandssamtal kan det absolut vara värt att jämföra respektive mobiloperatörs utlandsprislista. Glöm inte att jämföra alla kostnader som operatören tar ut för telefoni till utlandet.

Varför kan jag inte ringa utomlands?

Det kan finnas flera skäl till att du inte kan ringa utomlands. Vissa mobilabonnemang har restriktioner på sina absolut billigaste mobilabonnemang gällande utlandssamtal. Har du ett kontantkort är det heller inte ovanligt att det är spärrat för utlandssamtal. Vissa operatörer har även en funktion som heter Kostnadskontroll som spärrar alla så kallade betaltjänster. Kontrollera om Kostnadskontroll (eller liknande) är aktiverat för ditt abonnemang. Annars rekommenderar vi dig att kontakta din operatörs kundtjänst.

Vem betalar vad vid utlandssamtal?

Ringer du ett utländskt nummer i ett annat land är det du som betalar för samtalet. Ringer du däremot ett svenskt nummer som befinner sig utlandet betalar du normalt samma pris som om det vore ett vanligt inrikessamtal. Befinner du dig däremot i utlandet och tar emot ett samtal från Sverige betalar du normalt för mellanskillnaden från Sveriges gräns till det land du rest till.

Hur ringer man utomlands?

Om du vill ringa ett utlandssamtal från din mobiltelefon behöver du ange en landskod före själva telefonnumret. Varje land har en unik landskod. Sveriges är 46. De flesta landskoder består av två siffror men det finns även landskoder som består av enbart en siffra. Innan landskoden är de viktigt att du knappar in plustecknet.