Netflix blir bara mer populärt och skärmarna på våra mobiler fortsätter att bli större. Att streama film på mobilen har sakta men säkert blivit något vi svenskar ser som något naturligt. Den stora nackdelen är dock mängden data som går åt.

Numera är det inte samtalskostnaden som är mest intressant när du jämför mobilabonnemang. Det är snarare ditt behov av data och vilken mängd som ingår i ditt abonnemang. Olika aktiviteter som poddar, Spotify, diverse spel kräver sin del av ditt mobilabonnemangs datapott. Den stora “datatjuven” är dock oftast streamad film.

Så mycket data går åt när du använder Netflix

Så hur mycket data går det åt när du streamar Netflix på din mobiltelefon? Det enkla svaret är att det beror på. Den främsta faktorn som avgör mängden data som används är vilken kvalitet du väljer när du tittar på filmer eller din favoritserie. Nedan är ett par enkla riktlinjer gällande dataåtgång när du du streamar Netlix:

 • Låg kvalitet (360 P) = 310 MB per timme, alternativ 1 GB per 3.3 timmar
 • Medelkvalitet (720 P) = 730 MB per timme, alternativ 1 GB per 1.4 timmar
 • Hög kvalitet (1080 P) = 3070 MB per timme, alternativ 1 GB per 20 minuter
 • Ultra HD (1440P) = 3840 MB per timme, alternativ 1 GB per 16 minuter
 • Ultra HD (4K) = 7680 MB per timme, alternativ 1GB per 8 minuter

Som du ser ovan skiljer sig mängden data åt rejält beroende på bildkvalitén. Streamar du din favoritfilm i HD kan din data snabbt ta slut. Den finns dock alternativ för att säkerställa att du inte slösar data i onödan.

Så ändrar du dina inställningar för dataanvändning

Netflix har gjort det relativt enkelt att ändra på bildkvalitéten för att ge dig möjligheten att spara data. Följ anvisningar nedan och du kommer förhoppningsvis spara mängder av GB och förhoppningsvis även ett par kronor:

 1. Börja med att logga in på Netflix.
 2. Välj sedan den profil du vill ändra inställningar på. Det är möjligt att ha olika inställningar på olika profiler. Ett tips är att skapa en profil för din mobil.
 3. Fortsätt med att välja konto.
 4. Navigera till “Uppspelningsinställningar” under “Min profil”.
 5. Välj sedan önskad bildkvalité.
 6. Glöm inte att spara.

Netflix på din mobiltelefon

Övriga tips för att spara data

Har du tillgång till WiFi ska du självfallet utnyttja det för att inte slösa på datan som ingår i ditt mobilabonnemang. Vet du inte om du kommer ha tillgång till WiFi kan du numera ladda ner mycket av Netflix innehåll för att se senare offiline. Så har du lite framförhållningen kan du se mängder av film och serier på din telefon och ändå inte behöva betala för ett mobilabonnemang med massor av data.

Streama lugnt!