Att ha ett mobilabonnemang med “fria samtal” är numera ganska vanligt. De flesta mobiloperatörer har abonnemang som de marknadsför med fria samtal och det är istället mängden data som är den primära skillnaden när det gäller kostnaden mellan deras abonnemang.

Alla mobilabonnemang vi jämför här på Ringabilligt.se har fria samtal inom Sverige. Det har dock inte alltid varit så. För länge sedan var det en minst sagt knepig prissättning med olika minutpriser på olika tider på dygnet. (Om du inte redan läst vår tidigare post “Allt var inte bättre förr” rekommenderar vi att du läser den). Men även tills ganska nyligen hade flera av dagens så kallade lågprisoperatörer begränsningar i antalet samtal som ingick i deras billigaste mobilabonnemang. Exempelvis hade både Vimla och hallon tidigare en gräns på antal samtal som ingick i deras absolut billigaste abonnemang. Ringde du fler samtal än de som ingick i abonnemanget fick du helt enkelt börja betala per talad minut.

Minuttaxa är ett minne blott

Idag är det väldigt få mobilabonnemang där du behöver tänka på hur länge du pratar och det tycker vi är fantastiskt bra. Har du ett mobilabonnemang med minuttaxa rekommenderar vi dig starkt att överväga att byta. Observera att det dock finns samtal som är inte fria. Utlandssamtal.

Alla samtal är inte fria från kostnad

Du kan som sagt ringa hur många samtal som helst (och hur långa som du vill) med de flesta av dagens svenska mobilabonnemang. Du kan även nyttja din befintliga abonnemang och priser när du reser inom EU. Men ringer du från Sverige till andra länder så kommer du med största sannolikhet betala en minuttaxa. Att jämföra priser till utlandet för respektive mobilabonnemang kan därför vara en bra idé om du vet att du ofta ringer många utlandssamtal.

Vissa mobiloperatörer har börjat med att inkludera fria samtal till vissa utvalda länder och det är nog inte orimligt att det inom kort kommer vara helt normalt med mobilabonnemang där ALLA samtal är “fria”.