Det har snart gått ett år sedan Roam Like At Home infördes. Men vad exakt innebär det och vad behöver du vara medveten om?

Semestern närmar sig och snart kommer många av oss svenskar resa till sydligare länder i Europa. Tidigare år har vistelser utomlands i vissa fall medfört ovälkomna kostnader i form av skyhöga mobilräkningar när man glömt stänga av roaming eller använt telefonen på samma sätt som hemma. Priserna för just roaming har varit skyhöga och lite av en kassako för svenska operatörer under semestermånaderna.

Sedan 15 juni 2017 gäller den så kallade TSM-förordningen (EU) 2015/2120. Där fastslås bland annat att roamingleverantörer inom EU inte får debitera roamingkunder i någon medlemsstat några extra avgifter utöver det nationella slutkundspriset för röstsamtal, sms och data när de nyttjas inom EU. Du kan läsa mer om TSM-förordningen här.

Detta är självfallet ett välkommet initiativ för oss konsumenter men det finns ett par saker att tänka på.

Missa inte

Det nya reglerna gäller enbart inom EU och EES. Kommer du resa till länder som du är osäker på om det tillhör EU eller EES rekommenderar vi dig starkt att kontrollera din operatörs prislista.

Vissa av de billigaste mobilabonnemangen har även restriktioner i form av hur mycket data du kan använda inom det nya regelverket. Slutligen, om du använder ett kontantkort finns en risk att det inte kommer fungera alls utanför Sverige (beroende på operatör).