Vill du köpa den senaste modellen av iPhone eller den nya telefonen från Samsung? Då går det fortfarande att få den subventionerad tillsammans med ett mobilabonnemang. Men vad är för- och nackdelarna med denna typ av “paketering”?

De flesta mobiloperatörer vill gärna binda upp sina kunder i längre avtal. Historiskt har detta genomförts genom att erbjuda en rabatt på en ny telefon. För att få rabatten har du som kund varit tvingad att skriva ett avtal som gäller under längre tid. Nya operatörer har dock tryckt hårt på lägre priser och ingen bindningstid, dock utan en rabatterad mobiltelefon. Så vad är bäst för dig som konsument?

Vet du att du kommer vara nöjd med en kommande mobiltelefonmodell de närmsta två åren kan det vara helt ok att teckna ett mobilabonnemang tillsammans med en ny mobil. Men även om telefonen “subventioneras” kommer du antagligen betala betydligt mer för ditt mobilabonnemang i jämförelse med de allra billigaste mobilabonnemangen.

Önskar du att vara mer flexibel gällande byte av mobiltelefon rekommenderar vi att köpa mobilabonnemang och mobiltelefon separat. De blir faktiskt nästan alltid billigare och du undviker att sitta fast i avtal som du av olika anledningar kanske önskar bryta i framtiden.

Inte alla operatörer erbjuder mobiltelefoner

Här på Ringabilligt.se fokuserar vi på de allra billigaste mobilabonnemangen. Dessa abonnemang erbjuds främst från så kallade lågprisoperatörer. Inte alla av dessa operatörer erbjuder ens mobiltelefoner. Det finns dock undantag. Exempelvis erbjuder både hallon och Comviq mobiltelefoner i dagsläget. Deras affärsmodell är dock lite annorlunda där mobilabonnemanget inte “knyts” på samma sätt till telefonen.

Telefon och mobilabonnemang till barn

När det gäller det första mobilabonnemanget till ditt barn innebär det också ofta den första mobiltelefonen. Att som första telefon få den senaste iPhonen är knappast nödvändigt och de är antagligen ganska få föräldrar som har råd med detta. Förhoppningsvis kan barnet få ta över en äldre telefon och då passar det perfekt med ett mobilabonnemang med kostnadskontroll.

Så för att summera. Det kan finnas vissa fördelar med att köpa mobilabonnemang tillsammans med en ny mobiltelefon. Nackdelarna med bindningstid (och även pris) gör ändå att vi rekommenderar att köpa mobiltelefon och abonnemang separat.