För många av dagens mobilabonnemang ingår fria samtal inom Sverige. Inte sällan kallas de för fastprisabonnemang. Det finns dock en risk för oväntade kostnader för tjänster och användande som inte ingår i mobilabonnemanget.

När operatörer marknadsför sina abonnemang med fria samtal är det viktigt att komma ihåg att det nästan alltid gäller fria samtal inom Sverige. När det gäller samtal till andra länder betalar du helt andra priser och inte sällan är utlandspriserna riktigt dyra.

Även när du är på semester utomlands kan det vara värt att kolla med din operatör kring vilka priser som gäller för så kallad roaming. Numera är det inte lika vanligt att mobilräkningen drar iväg efter semestern. Detta på grund av initiativet “Roam like at home”. Detta gäller dock inte utanför EU och EES så ska du på semester utanför EU rekommenderar vi att du kontrollerar priserna för data i landet du besöker.

Utöver utlandspriser finns det även andra kostnader som kan tillkomma som exempelvis betal-SMS (röstning i Melodifestivalen etc) och diverse betalnummer.

Många konsumenter vill veta exakt vad de kommer betala för sitt mobilabonnemang och därför har flera operatörer infört kostnadskontroll (vissa operatörer har andra namn för i princip samma funktion). Med kostnadskontroll spärras möjligheten att ringa dyra utlandssamtal, skicka betal-SMS etc. Du betalar med andra ord enbart för själva “grundabonnemanget”. Observera att kostnadskontroll oftast inte är förinställt utan något du behöver aktivera själv.

För vem lämpar sig kostnadskontroll?

Funktionen lämpar sig bland annat för dem som vill undvika oväntade kostnader på mobilräkningen. Kostnadskontroll är också en populär funktion när det gäller mobilabonnemang för barn. Funderar du på om ditt barn ska få sin första mobiltelefon kommer nästa val bli om barnet ska få ett kontantkort eller ett abonnemang.

Kontaktkort har varit ett populärt alternativ för barn då du laddar kortet med pengar och när pengarna är slut går telefonen inte att använda. Fördelen är så klart att du du vet exakt vad det kostar. Nackdelen är att ditt barn inte kan ringa dig när pengarna tagit slut. Ett mobilabonnemang med fria samtal och kostnadskontroll ger dig kontroll över kostnaderna samtidigt som ditt barn alltid kan nå dig.