Ringer du ofta till Storbritannien och undrar vad som kommer hända med kostnaderna för ditt mobilabonnemang efter brexit? Du är i så fall inte ensam. Post- och telestyrelsen (PTS) får mängder av frågor kring just detta och har därför nu försökt förklara vad som gäller.

Bakgrunden till många av frågorna är att det i snart två år har varit ”gratis” att ringa inom EU. Det vill säga att din svenska mobiloperatör inte kan ta en extra avgift utöver det abonnemangspris du normalt betalar. Tanken är att Storbritannien ska lämna EU under den kommande hösten. Blir det till slut så att Storbritannien lämnar EU gäller följaktligen inte dessa regler längre.

Ringer du regelbundet till Storbritannien eller åker dit på besök ofta kan det potentiell påverka dina mobiltelefonikostnader rejält. Eftersom det också finns många svenskar som bor i London har även mobilabonnemang blivit ett hett ämne i diskussionen kring brexit.

PTS försöker reda ut frågorna

Frågorna till PTS har varit så pass många att de kände ett behov att försöka reda ut vad som gäller. Till skillnad från många andra frågor kring brexit är denna fråga faktiskt ganska okomplicerad. Efter att Storbritannien lämnar EU är det upp till respektive mobiloperatör att bestämma sina priser för roaming i landet. PTS rekommenderar dig därför att kontrollera med din mobiloperatör kring hur de resonerar kring brexit och kommande priser.

Med tanke på all oklarhet kring datumet för brexit har vi svårt att tro att någon mobiloperatör redan tagit ett beslut kring sina kommande priser för roaming i Storbritannien. Så det är nog inga problem med att avvakta ett tag till innan du börjar jämföra kostnaderna för mobiltelefoni till Storbritannien.