Hur bra är egentligen de Svenska operatörerna? Vem erbjuder bäst prestanda för video? Bäst förutsättningar för gruppvideosamtal? Bäst uppkoppling för onlinespel? Konkurrensen är hård och mobilnäten i Sverige håller utmärkt kvalitet. Tutela undersöker varje år vilka som presterar allra bäst och i år är det ovanligt tight i toppen. 

I Sverige håller alla våra mobilnät överlag riktigt hög kvalitet. Skillnaderna är inte särskilt stora, särskilt om man befinner sig i en större stad. Där spelar det egentligen inte så stor roll vilken operatörs mobilnät man använder – alla är riktigt bra. Skillnaderna märks tydligare om man kommer ut på landsbygden, men även där presenterar våra svenska operatörer över genomsnittet i världen. 

Topp 10-placering för Sverige 

Årligen testar det oberoende analysföretaget Tutela mobilnät runt om i världen. I dagarna presenterades den senaste rapporten från Sverige – och resultaten är betryggande för alla våra svenska operatörer.

Totalt placerar sig Sverige på plats 10 i världen när det kommer till mobilnät. På första plats ligger Danmark, följt av Finland och Sydkorea. Norge hittar vi på plats 8. 

Sveriges mobilnät testas – vilken operatör är bäst?

State of Mobile Experience kallar Tutela sin årliga rapport över kvaliteten på de svenska mobilnäten. Rapporten som släpptes i februari 2022 presenterar resultat från undersökningar utförda från den 1 juli till den sista december 2021. 

Undersökningarna utförs med hjälp av data från tusentals smartphones som används runt om i Sverige. Datan som samlas in är alltså från riktiga användare utspridda över Sverige. 

Operatörerna som rankas i testat är Tele2, Telenor, Telia och Tre. 

Telia i topp

I toppen är det jämt, men Telia kniper med liten marginal första platsen från Tre. 

Telia och Tre får båda 86 % när det kommer till ”Excellent Consistent Quality”. Excellent Consistens Quality visar en procentsats som mäter tiden som nätverket presterar på miniminivån, eller högre, för HD-videor, gruppvideosamtal och gaming. 

Telia kniper dock första platsen när det kommer till täckning. I den kategorin får Telia en poäng på 521 av 1000, vilket är 21 poäng mer än Tre. Telia och Tele2 delar på första platsen när det kommer till ”Core Consistent Quality” (prestation vid röstsamtal och internetanvändning) och Tre tar första platsen när det kommer till videouppspelning. 

Mobiloperatörer i Telias nät:

Tutelas resultat

  • Telia: 86,4 %
  • Tre: 86,2 %
  • Telenor: 85,3 %
  • Tele2: 79,6 %