Comviq följer nu flera av de övriga svenska mobiloperatörerna och lanserar eSIM för sina abonnemang och kontantkort. Det blir med andra ord möjligt att välja bort det traditionella SIM-kortet. En utveckling som varit på gång under längre tid och nu är det alltså möjligt att välja eSIM även för Comviqs kunder.

Comviq gick ut med nyheten tidigare i veckan och meddelar att nu kan alla mobiltelefoner som stöder eSIM användas med Comviq eSIM.

eSIM är framtidens SIM-kort, som både förenklar användandet och ger mobilen nya möjligheter. Ett schysstare och enklare sätt att tillhandahålla uppkoppling helt enkelt. Därför känns det jättebra att vi nu erbjuder den möjligheten till alla Comviq-kunder, oavsett kontantkort eller abonnemang, säger Oscar Karlsson, affärsområdeschef för Comviq.

I sin pressrelease meddelar även Comviq att dess eSIM i framtiden kommer stödja allt fler uppkopplade enheter, som exempelvis smartklockor, vitvaror och larm.

Vad är eSIM?

Så vad är eSIM och varför är detta en nyhet? eSIM är faktiskt något riktigt bra för dig som konsument. När det fysiska SIM-kortet försvinner öppnas det nämligen upp för både bättre konkurrens och nya funktioner.

eSIM är en förkortning av embedded SIM och som du kanske redan förstått handlar det om ett inbyggt SIM-kort som enkelt kan programmeras om vid exempelvis byte av operatör. Att vi i framtiden kommer slippa det fysiska SIM-kortet gör det enklare (och snabbare) för kunder att byta operatör. Det blir också enklare att exempelvis teckna ett abonnemang när du är utomlands

En annan fördel med eSIM är att du enklare kan ha flera nummer/abonnemang på samma telefon. Du kan exempelvis ha både ditt privata abonnemang och företagsabonnemang på samma telefon. 

När telefontillverkare slipper en “ingång” för ett fysiskt SIM-kort blir det också enklare att göra telefoner (och andra enheter) vattentäta. Just utvecklingen av eSIM har framför allt drivits av Apple som numera har stöd för eSIM för alla sina nya produkter som innehåller SIM-kort. För operatörerna finns det egentligen inga starka fördelar men inte minst Apple har satt stor press på dem. Något som vi som konsumenter kan vara tacksamma för.

Vill du veta mer om eSIM har vi tidigare skrivit en guide som du hittar här.