Under de senaste året har det blivit allt mer vanligt att det skrivs om eSIM och att nya enheter hävdar att det har stöd för just detta. Men vad är eSIM och hur kommer det påverka oss konsumenter och våra mobilabonnemang? Vi försöker här reda ut begreppen.

eSIM står för embedded SIM. Det betyder att SIM-kortet är inbyggt och att funktionerna som tidigare satt i ett separat litet kort placeras i en krets direkt i din mobiltelefon. De små SIM-korten vi får när vi tecknar ett ny mobilabonnemang kommer snart vara ett minne blott och även sättet vi jämför mobilabonnemang.

Vanliga frågor om eSIM

Nedan försöker vi svara på några utav de vanligaste frågorna om eSIM och hur det kommer påverka våra mobilabonnemang och andra mobila enheter.

Vilka är fördelarna med eSIM?

Det finns många fördelar med ett eSIM mot ett traditionellt SIM-kort. Vi listar här ett par av det bästa aspekterna med eSIM:

  • Du kan byta mobiloperatör mer eller mindre omedelbart. Detta eftersom du inte behöver vänta på ett nytt SIM-kort från din nya mobiloperatör.
  • Ett eSIM tar upp mindre utrymme i din mobiltelefon. Detta gillar så klart tillverkare som exempelvis Apple som gärna använder utrymmet till andra funktioner i sina telefoner.
  • Det blir enklare att ha flera mobilabonnemang på samma telefon. Har din telefon stöd för eSIM kommer du enkelt kunna ha ditt privata mobilabonnemang och ett företagsabonnemang på samma telefon.
  • Om du ofta reser utomlands kan det finnas anledningar att starta ett tillfälligt mobilabonnemang på din resa. Istället för att jämföra utlandspriser på svenska abonnemang kan du använda ett lokalt abonnemang på det resmål du besöker.

Går det att använda eSIM i Sverige idag?

Det ärliga svaret är njae. Svenska mobiloperatörer har varit långsamma med att utveckla stöd för eSIM. Det finns inte heller många mobiltelefoner som har stöd för detta idag. Under 2018 var det främst Apple som ledde utvecklingen och idag är det teoretiskt möjligt att använda eSIM i deras nya iPhone-modeller och deras Apple Watch. Mobiloperatörerna behöver dock också stödja eSIM och när detta skrivs är det enbart ett fåtal som påbörjat att stödja funktionen. Det är dock rimligt att tro att det kommer hända mycket på denna front under 2019.

Går det att använda eSIM i andra länder?

Även i andra länder är införandet av eSIM i sitt startskede. Du kan med andra ord inte lita på att du kan använda dig av en spansk operatörs abonnemang under din semester bara för att din telefon har stöd för eSIM.

Så även om det finns flera fördelar med eSIM är det nog rimligt att vi kommer få leva med de små traditionella SIM-korten ett tag till. Frågan är bara hur länge till?