Skolstarten närmar sig och vid denna tid är det många av våra barn som får sin första telefon. En vanlig fråga är om det är ett mobilabonnemang eller ett kontantkort som är det mest lämpliga till den första telefonen.

Det finns många frågor och åsikter gällande barn och mobiltelefoner. Har du tagit beslutet att ditt barn är moget nog att få en mobiltelefon blir ett av de första valen om hen ska ha ett abonnemang eller ett kontantkort. Historiskt sett har kontantkort varit mycket populära bland föräldrar gällande valen för sina barn.

Med ett kontantkort vet du precis vad det kostar och du kan inte drabbas av några obehagliga överraskningar gällande diverse betaltjänster eller märkliga utlandssamtal. Nackdelen med ett kontantkort är att ditt barn inte kan ringa dig när pengarna på kortet tagit slut. I vissa fall kan det ju också vara ok att ditt barn ska kunna använda sin telefon under utlandssemestern. Just utlandsanvändandet är ofta helt begränsat gällande många kontantkort på marknaden idag.

När det gäller abonnemang finns det idag mängder av lågprisalternativ som fortfarande har fria samtal och rimligt med data. “Faran” med ett mobilabonnemang är att det går att nyttja diverse betaltjänster och ringa utomlands. Flera operatörer har dock infört en funktion som kallas kostnadskontroll som innebär att du som förälder kan stänga av alla betaltjänster så att du kan vara helt säker på att du aldrig behöver betala mer än månadsavgiften. På så sätt fungerar mobilabonnemangen ungefär på samma sätt som de flesta kontantkort men med fördelen att ditt barn alltid kan ringa dig.

Vår rekommendation gällande barnabonnemang

Det tidigare fördelarna med ett kontantkort finns egentligen inte längre om du jämför med ett mobilabonnemang med fria samtal och kostnadskontroll. Har du inte en begagnad telefon du kan ge till ditt barn kan du också normalt sett få ett bra pris om du köper telefonen tillsammans med abonnemang. Vi rekommenderar därför, i de allra flesta fallen, att barn får ett mobilabonnemang med kostnadskontroll tillsammans med sin första telefon.

Vi har sammanställt det vi anser vara det bästa mobilabonnemangen lämpade för barn så att det ska bli lite enklare för dig att göra ett val.

Lycka till!