När det gäller telekom finns det idag inget mer “hett” än 5G. Även om tekniken inte lanserats mot oss konsumenter har produktionen av 5G-telefoner nu tagit fart på riktigt.

När en ordentlig lanseringen av 5G kommer äga rum är svårt att sia om. Intresset är dock väldigt stort. Exempelvis var “Vanliga frågor om 5G” ett av de mest lästa inläggen 2019 här på Ringabilligt.se. En av frågorna var om man som konsument behöver köpa en ny telefon för att kunna nyttja 5G. Svaret nedan:

Dagens mobiltelefoner har inte stöd för 5G men det kommer löpande nyheter från diverse telefontillverkare om att stöd kommer finnas i kommande modeller.

Inlägget har numera mer än ett år på nacken och det har sakta men säkert börjat tillverkas mobiltelefoner med stöd för 5G. Det är framför allt Huawei som tagit ledarposition och hävdar att de under 2019 sålde nästan 7 miljoner 5G-mobiler globalt.

– Övergången till 5G är viktig för att kunna hantera en alltmer uppkopplad värld. Det handlar naturligtvis om utrymme och hastighet, men också om en radikal teknisk utveckling av tjänster inom en mängd olika områden – från bland annat vård, hälsa, industri och infrastruktur till personliga tjänster och underhållning. Något som är till stor nytta för såväl företag, organisationer som konsumenter, säger Sofia Björnerfors, PR ansvarig på Huawei Consumer Group i Sverige.

När kommer 5G till Sverige?

Det är nog inte orimligt att de första tillämpningarna av 5G kommer vara på plats under 2020. Det betyder dock inte att mobiloperatörer i Sverige kommer erbjuda 5G till sina kunder. Så har du nyligen köpt en ny telefon som inte stödjer 5G behöver du antagligen inte känna dig alltför orolig.