Har du hängt med i diskussionerna kring 5G och vet du hur det kommer att påverka dig och ditt mobilabonnemang? Oroa dig inte om svaret är nej. Vi försöker här reda ut begreppen och hur 5G kommer förändra användarupplevelsen av diverse mobila tjänster.

Begreppet 5G står för 5e generationens mobilprotokoll. Enkelt förklarat används begreppet för att beskriva nästa utvecklingsfas för våra mobilnät. 5G har ännu inte lanserats men när det väl gör det kommer 5G att successivt ersätta den nuvarande 4G standarden.

Frågor om 5G

Som med alla nya tekniker som påverkar vår vardag finns det mängder av olika frågor och funderingar. Vi har här försökt sammanställa frågor och svar på några av de vanligaste gällande 5G idag.

När lanseras 5G i Sverige?

Det är fortfarande ett tag tills vi kommer se 5G användas i Sverige. Första tillämpningarna kommer rimligtvis vara på plats under 2020 men det kan ta flera år till innan 5e generationens mobilprotokoll används av gemene man.

Vilka är fördelarna med 5G?

Det finns flera fördelar med 5G då den nya tekniken kommer vara både snabbare och mer tillgängligt och stabil än tidigare protokoll. Det möjliggör för fler tjänster inom ”Internet of Things”. Detta i sin tur kan handla om att fler maskiner, som exempelvis kylskåp, blir uppkopplade. 5G är också nödvändigt för vidareutveckling av självkörande bilar, Artificiell Intelligens och så kallade ”Smart cities”.

För vem är 5G

Initialt kommer de antagligen vara företag som kommer nyttja den nya teknologin. När det gäller privatpersoner kommer 5G innebära att din mobil kommer att få ett snabbare nät som i sin tur möjliggör för mängder av nya tjänster. Många som ännu inte uppfunnits.

Vad kommer hända med 4G?

5G är en vidareutveckling av 4G. 4G kommer att fortsätta användas och utvecklas parallellt med 5G under många år framöver.

Behöver jag köpa en ny telefon?

Dagens mobiltelefoner har inte stöd för 5G men det kommer löpande nyheter från diverse telefontillverkare om att stöd kommer finnas i kommande modeller. Du kommer med andra ord behöva köpa en ny mobiltelefon för att kunna nyttja denna nya teknologi. Även om det är ett tag tills 5G lanseras kan det ändå vara värt att beakta detta när du köper din nästa telefon.

Kommer mitt mobilabonnemang stödja 5G?

Det beror på vilken mobiloperatör du har. Olika mobiloperatörer kommer rimligtvis lansera 5G vid olika tidpunkter. Exempelvis tog det hallon lång tid innan det lät sina kunder använda sig av 4G.