Under sommarmånaderna är vi många som reser utomlands för att semestra. Även om utlandspriser för mobilabonnemang har blivit betydligt enklare och billigare finns det saker som kan vara värda att kontrollera.

För inte så många år sedan var det inte ovanligt att många svenskar fick sig en smärre chock efter utlandssemestern. Kostnaderna för roaming kunde vara extremt dyra och det finns skräckexempel där mobiltelefonräkningen kunde vara på tiotusentals kronor. Med initiativ som Roam like at home är förhoppningsvis detta ett minne blott. Det finns dock saker som är värda att kontrollera gällande ditt mobilabonnemang innan utlandssemestern.

Reser du inom EU?

Roam like at home gäller enbart inom EU och EES. Reser du utanför detta område tillkommer antagligen avgifter för roaming. Kolla priser för det aktuella landet hos din mobiloperatör innan resan. Det kan vara betydande kostnader för roaming i vissa länder.

Fungerar roaming på ditt mobilabonnemang?

Har du inte använt ditt mobilabonnemang utomlands kan det vara värt att kontrollera att roaming faktiskt fungerar. Vissa mobiloperatörer kan ha restriktioner och använder du kontantkort som lösning finns det en betydande risk att du inte kommer kunna använda din telefon på semestern.

Använder du kostnadskontroll?

Flera mobiloperatörer erbjuder en tjänst som heter kostnadskontroll (vissa operatörer har andra namn för samma tjänst). Kort sammanfattat stänger du av alla extra potentiella kostnader till mobilabonnemanget som betal-SMS, roaming etc. Detta är perfekt om du vill veta exakt vad du kommer att betala och är ett populärt val som mobilabonnemang för barn. Har du kostnadskontroll aktiverat kommer du antagligen inte att kunna använda telefonen utomlands. Kontrollera vad som gäller för ditt mobilabonnemang.

Hur mycket data kan du använda gratis utomlands?

Roam like at home innebär att du betalar samma som pris som hemma i Sverige. Flera operatörer har dock restriktioner på hur mycket data du kan använda även inom EU och EES. Kolla vad som gäller för ditt mobilabonnemang. Speciellt om du vet med dig att du använder mycket data.

Ute på internationellt vatten?

Roam like at home gäller på land. Om du ska ut på kryssning kan kostnaderna för roaming snabbt bli omfattande. Kan din mobiltelefon inte hitta en mobilmast och kopplar upp sig mot en satellitsändare finns risken att kostnaderna kan bli rejält tilltagna. Kolla med din mobiloperatör vad som gäller för ditt mobilabonnemang.

Trevlig semester!