Det finns potentiellt mycket pengar att spara genom att välja rätt mängd data till ditt mobilabonnemang. Anledningen till detta är att numera har nästa alla mobilabonnemang fria samtal och SMS. Skillnaden i pris avgörs istället av mängden data som ingår i abonnemanget.

När du beställer ett nytt mobilabonnemang behöver du välja mängden data du vill ska ingå per månad. Detta avgör också hur mycket din fasta kostnad för mobilabonnemanget kommer bli. Väljer du för lite data till ditt abonnemang löper du risken att behöva köpa extra data i slutet av månaden. Väljer du för mycket data så kommer du betala för något du inte använder. Förvisso låter vissa mobiloperatörer sina kunder att spara oanvänd data. Men om du inte spenderar data du betalar för en normal månad är detta en föga tröst.

Här finns det pengar att spara.

Skillnaden på exempelvis hallons olika mobilabonnemang är 250 kr/mån beroende på hur mycket data som ingår i abonnemanget. I övrigt är abonnemangen identiska. Denna typ av paketering är inte unik för hallon utan stämmer även för de flesta svenska mobiloperatörer. Så hur säkerställer du att du inte betalar för data som inte används?

Hur mycket data behöver du?

Det första vi rekommenderar är att du försöker fastslå hur mycket data du behöver till ditt mobilabonnemang. Det är inte så svårt som det först kan låta. Enklast är om du börjar med att ta reda på hur mycket data du använder en normal månad. Dina tidigare räkningar/specifikationer är ett bra sätt att få en uppfattning kring hur mycket data du behöver. Olika mobiloperatörer presenterar detta på olika sätt men genom att se över hur mycket data du normalt använder kan du snabbt få en indikation om du betalar för mycket för ditt mobilabonnemang.

Det går även att se hur mycket data du använder i din telefon. Beroende på om du använder en iPhone eller Android-telefon behöver du gå tillväga på lite olika sätt. Men båda typer av telefoner ger dig information kring hur mycket data du använder och på vilka appar du spenderar mycket data. Det senare delen är viktig om du behöver dra ner på konsumtionen av data för att kunna byta till ett billigare mobilabonnemang.

Tips på att spara data

För många svenskar är det musik och film som är de största “data-tjuvarna”. Spotify, Netflix, YouTube och liknande tjänster kan sluka upp hela din månadspott på ett par timmar. Du kan dock med relativt enkla medel spara på data och ändå fortsätta att lyssna på musik och se på film.

Spotify

Spotify är väldigt populärt i Sverige och antagligen en av de tjänster som förbrukar mest data på mångas mobilabonnemang. Mängden data som förbrukas kan dock påverkas av vilken kvalité du väljer i dina inställningar. För närvarande har Spotify fyra lägen för musikvalité:

 • Låg – 24 kbit/s
 • Normal – 96 kbit/s
 • Hög – 160 kbit/s
 • Mycket hög – 320 kbit/s

Gör du inte ett aktivt val kommer inställningen för musikkvalité vara satt till “Automatisk”. Denna inställning innebär att Spotify kommer att spela din musik i så hög kvalitet som möjligt.

Vi rekommenderar att du testar att lyssna på Spotify med normal kvalitét. Är du inte en “finsmakare” av musik kommer du antagligen inte märka någon skillnad och du kommer spara data. Ett annat tips är att ladda ner din favoritmusik och lyssna i offline-läge. Har du laddat ner musiken via WiFi kommer du inte förbruka någon data alls från ditt mobilabonnemang.

Netflix

Även Netflix och YouTube kan snabbt dränera mängden data på ditt mobilabonnemang om du tittar på mycket film. Nedan är ett par enkla riktlinjer gällande dataåtgång när du du streamar Netlix:

 • Låg kvalitet (360 P) = 310 MB per timme, alternativ 1 GB per 3.3 timmar
 • Medelkvalitet (720 P) = 730 MB per timme, alternativ 1 GB per 1.4 timmar
 • Hög kvalitet (1080 P) = 3070 MB per timme, alternativ 1 GB per 20 minuter
 • Ultra HD (1440P) = 3840 MB per timme, alternativ 1 GB per 16 minuter
 • Ultra HD (4K) = 7680 MB per timme, alternativ 1GB per 8 minuter

Även Netflix ger dig möjligheten att ändra kvalitét i dina inställningar. Vi har skrivit om detta tidigare i “Netflix i mobilen – hur mycket data går åt?

Övriga appar

Det är inte bara Spotify och Netflix som kräver mycket data. Så titta igenom på din telefon och ta reda på vilka appar Du förbrukar data på. Det finns sätt att spara data på i stort sett alla appar oavsett om det gäller Facebook, YouTube eller Instagram.

Slutligen, missa inte att använda fritt WiFi när det finns tillgängligt. Varför använda data på ditt abonnemang om det finns tillgängligt på annat håll?

Slutsatser

 • Idag är det inte antalet samtal, samtalstid eller SMS som avgör kostnaden för ditt mobilabonnemang.
 • Hur mycket du betalar för ditt mobilabonnemang avgörs av hur mycket data som ingår i abonnemanget.
 • Du betalar för oanvänd data även om den eventuellt sparas.
 • Genom att välja rätt mängd data till ditt abonnemang och följa ett par enkla tips kan du spara pengar.