Under det senaste året är det nog många som har sett över sina utgifter och kanske valt att prioritera bort viss lyxkonsumtion och andra bekvämligheter. Att välja bort ett mobilabonnemang är det nog få som har gjort, men det finns faktiskt pengar att spara även när det kommer till mobilabonnemang.  Att byta operatör kan spara en många hundralappar i månaden – utan att man märker någon kvalitetsskillnad på själva abonnemanget. 

Ett mobilabonnemang är en utgift som återkommer varje månad. Om man inte vill sitta med en oanvändbar mobiltelefon är det viktigt att man hittar ett sätt att betala denna kostnad. Ringabilligt.se tipsar om de bästa sättet att spara pengar på sitt mobilabonnemang.

Byt operatör – välj en lågprisoperatör 

Vilken operatör man är kund hos är en stor avgörande faktor till hur mycket man betalar i månaden för sitt abonnemang. I regel är de fyra stora operatörerna dyrast, Telia, Telenor, Tele2 och Tre. Om man är kund hos någon av dessa operatörer kan ett bra första steg vara att titta på lågprisoperatörerna som finns på marknaden. Vi vill särskilt lyfta fram Vimla, Hallon, Fello, Comviq och Halebop i denna kategori.

Det finns ett par saker som skiljer lågprisoperatörerna från de större operatörerna. Den huvudsakliga skillnaden är att lågprisopera inte har egna mobilnät – istället erbjuder de sina tjänster i någon av de större operatörernas nät. Om man är kund hos en lågprisoperatör får man alltså samma täckning som om man vore kund hos en av de större operatörerna. 

Utöver detta erbjuder lågprisoperatörerna ofta färre kringtjänster. Telia, Telenor och Tele2 erbjuder till exempel tv-abonnemang – något som inte lågprisoperatörer gör. Lågprisoperatörerna har även lite mer begränsad kundtjänst, där hjälp framförallt erbjuds över chatt eller mejl. 

Om vi tittar på faktiska exempel så kan vi jämföra det minsta abonnemanget hos Hallon med det minsta abonnemanget hos Telia. Hos Hallon betalar man 109 kr/mån för 5 GB surf, hos Telia betalar man 269 kr/mån för 5 GB surf. Telia är alltså mer än dubbelt så dyrt som Hallon – här finns det många kronor att spara!

Hoppa på erbjudanden

Ytterligare en sak som är en fördel för lågprisoperatörerna är att de ofta har återkommande kampanjer och erbjudanden. De allra flesta lågprisoperatörer, med Hallon, Vimla och Fello i spetsen, erbjuder billigare priser till nya kunder. Det är inte ovanligt att man kan få betala mindre än. Halva priset för abonnemanget under de förstamånaderna man är kund.

Black Friday

Under november är det extra lönsamt att hålla utkik efter kampanjer och rabatter. Vi tänker så klart på Black Friday, Black Week och Black Month. 

Under hela november, med fokus på Black Week, erbjuder lågprisoperatörer som Vimla och Hallon otroliga rabatter på sina abonnemang. Om man funderar på att byta operatör är detta ett ypperligt tillfälle- för bara några kronor i månaden kan man testa en ny operatör. 

Så byter du mobiloperatör – och behåller ditt nummer

En anledning till att många drar sig för att byta mobiloperatör, hur mycket billigare månadskostnaden än blir, är oron över att behöva byta nummer. Här kan vi dock lugna er – man kan nästan alltid flytta med sitt nummer till sin nya operatör.

När du beställer ditt nya mobilabonnemang kommer du att få frågan om du vill ta med dig ditt nuvarande nummer. Om du kryssar ja i den rutan, och inte har någon bindningstid på ditt abonnemang, kommer din nya operatör att sköta byter snabbt och smärtfritt.