Ibland kan det finnas anledning till att låta en annan person ta över ditt befintliga mobilabonnemang. Tyvärr är detta inte en enkel process och för vissa abonnemang är det inte ens möjligt att genomföra.

Flera mobiloperatörer tillåter en så kallad överlåtelse. Vissa helt kostnadsfritt medans andra tar ut en mindre avgift. Normalt behöver båda parterna fylla i en överlåtelseblankett som sedan skickas till mobiloperatören. Den person som mobilabonnemanget överlåts till behöver också godkännas av mobiloperatören (folkbokförd i Sverige, över 18 år, passera kreditkontroll etc).

Vid en sådan typ av överlåtelse är det viktig att kontrollera vad som gäller med eventuella rabatter och erbjudanden. Det är inte ovanligt att exempelvis rabatter upphör vid en överlåtelse.

Mobilabonnemang utan bindningstid

Vi jämför mobilabonnemang utan bindningstid. Just mobilabonnemang utan bindningstid börjar sakta men säkert bli den nya normen i Sverige. Och för dessa mobilabonnemang är det betydligt svårare att genomföra en överlåtelse. Hos de flesta mobiloperatörer idag är det faktiskt inte ens möjligt att genomföra en överlåtelse av ett mobilabonnemang utan bindningstid. Istället menar operatören att det är enklare att säga upp mobilabonnemanget och teckna ett nytt. Problemet med detta blir då att behålla numret och eventuell sparad surf etc.

Överlåtelse av mobilabonnemang till barn

Så när kan det vara aktuellt att överlåta ett mobilabonnemang utan bindningstid? När det gäller barn får de inte ingå avtal och du som förälder behöver teckna mobilabonnemanget. En dag kommer dock ditt barn bli myndigt och det är säkert rimligt att hen då vill behålla sitt telefonnummer och du inte längre nödvändigtvis vill fortsätta betala.

Tyvärr har inte mobiloperatörerna en bra lösning på detta gällande deras barnabonnemang. Istället hänvisar det till att byta betalkort eller andra mindre praktiska lösningar. Problemet med att byta betalkort är bland annat att det fortfarande är du som förälder som är skriven på mobilabonnemanget. Förhoppningsvis kommer processen av denna typ av ärenden ändras inom en snar framtid då efterfrågan på denna typ av överlåtelser antagligen bara kommer fortsätta att växa.