Försäkringsbolaget If genomförde nyligen en undersökning av svenska bilförares mobilanvändande. Trots förbudet att hålla mobiltelefonen i handen när du kör bil är det fortfarande många förare som sneglar på sin telefon och flera vet inte ens om att det är förbjudet.

Trafiksäkerhet ligger självfallet i försäkringsbolagens intresse och det är också därför det är rimligt att de gör dessa typer av undersökningar. Flera av resultaten från just denna undersökningen är dock riktigt häpnadsväckande. Ett par exempel:

  • Cirka 30 procent av bilförarna pratar ibland med sin mobil i handen medans de kör bil.
  • Nästan en av fyra sms:ar när de kör och ungefär lika stor andel ändrar musik på sin mobiltelefon under resans gång.
  • Var sjätte person i undersökningen kände inte ens till att förbudet innebär att man inte får sms:a när man kör bil.
  • Nästan lika många trodde det var ok att titta på film på sin mobiltelefon samtidigt som du sitter bakom ratten.

Utvecklingen går åt fel håll

Det var den 1 februari 2018 som det infördes ett totalt förbud att hålla i sin mobiltelefon när man kör bil. Trots att det nu är över ett års tid sedan förbudets införande är det många som fortfarande inte är medvetna om att förbudet ens existerar. Och kanske ännu värre är det väldigt många som helt enkelt struntar i det. Det som ändå måste betraktas som mest oroande är dock att utvecklingen verkar gå åt fel håll.

En liknande undersökningen gjordes för två år sedan. Alltså innan förbudet infördes. Och då var det förvisso många som svarade att det använde sin mobiltelefon när det körde bil. Det var dock en lägre andel än vad det är idag. Så trots ett nytt förbud ökar mobilanvändningen bakom ratten.