Internetstiftelsen släppte nyligen rapporten ”Svenskarna och internet 2018”. Rapporten är en studie av svenska folket internetvanor och innehåller mängder av intressant information och statistik.

Den del av rapporten vi tittat lite närmre på är vilka enheter vi svenskar använder mest i vårt dagliga internetanvändande. Föga överraskande är det tydligt att vi svenskar väljer mobilen framför datorn och surfplattan. Undantaget är den äldsta åldersgruppen (76 år och äldre) som använder datorn oftare dagligen än sin mobil eller surfplatta.

Det dagliga användandet av sin mobil gällande internetanvändande håller sig på höga nivåer, 88-96% för svenskar under 55 år. Tjänster som YouTube, Netflix, poddar etc fortsätter att öka och det i sin tur leder till ett ökat användande av data. Hur de olika mobiloperatörer ska förhålla sig till detta får framtiden utvisa men det är nog säkert att vi kommer fortsätta se en ökning av data som ingår i våra mobilabonnemang.

Iphone är den vanligaste mobilen

De så kallade smarta mobilerna fortsätter att öka och den populäraste modellen är iPhonen. Den andel svenskar som idag har en Iphone har ökat med två procentenheter sedan 2017 till 48 procent.