När man väljer ett nytt mobilabonnemang eller mobiloperatör finns det många faktorer att beakta. Det kan exempelvis vara pris eller eventuell subventionering av en ny telefon. Men dessa faktorer är faktiskt sekundära i jämförelse med abonnemangets täckning.

I jakten på ett billigt mobilabonnemang är det enkelt att missa om abonnemanget har täckning där du normalt befinner dig. Du behöver dock inte “köpa grisen i säcken”. I stort sett alla mobiloperatörer erbjuder en täckningskarta på sin hemsida.

Kontrollera täckningskartan

Vi rekommenderar att du kontrollerar mobiloperatörens täckningskarta om du inte använt dig av operatören innan eller om du flyttat eller bytt jobb. Du kan, i de flesta fallen, enkelt navigera på kartan för att kontrollera de platser du vet att du ofta besöker.

En täckningskarta visar dig var du normalt har goda möjligheter att ringa och surfa på din telefon. Mobiloperatörer är dock noga att påpeka att den täckning som du faktiskt har kan variera från den som visas på kartan. Anledningen till detta kan bland annat vara beroende på hur många som ringer eller surfar samtidigt inom samma område. Täckningen inomhus påverkas även av vilken typ av fönster, väggar och dörrar huset har samt var i huset du befinner dig.

Tyda täckningskartan

När det gäller att tyda en täckningskarta delar mobiloperatörerna normalt upp täckning i tre olika nivåer:

  1. Bastäckning
  2. God täckning
  3. Mycket god täckning

Bastäckning

Anger täckningskartan att du har “Bastäckning” har du normalt möjlighet att ringa, skicka meddelanden och surfa utomhus. Detta är dock förutsatt att inte mottagningen dämpas av att din telefon exempelvis ligger i en väska eller i en ficka.

God täckning

Säger kartan “God täckning” har du goda möjligheter att kunna både ringa och surfa när du befinner dig utomhus. Det kan även gå att ringa och surfa inomhus. Speciellt om du befinner dig nära ett fönster och inte försämrar din telefons mottagning genom att ha den i en väska eller i en ficka.

Mycket god täckning

Mycket god täckning är det vi alla är ute efter. Anger kartan “Mycket god täckning” kan du med största sannolikhet ringa och surfa både inomhus och utomhus. Observera att täckningen inomhus påverkas av typ av väggar, fönster och dörrar som byggnaden har samt var du befinner dig.

Kontrollera med vänner och bekanta

Har du nu kontrollerat täckningskartorna? Tyvärr måste vi då meddela dig att de bara är vägledande. Så det kanske bästa sättet är kontrollera täckningen är att kolla med en vän eller familjemedlem som använder mobiloperatören och ofta befinner sig på samma platser som du. Funkar deras mobilabonnemang som önskat finns det ingen anledning till att ditt inte ska ha den täckning du önskar.

Om det mot förmodan ändå skulle vara dålig täckning rekommenderar vi dig att välja ett mobilabonnemang utan bindningstid. Då kan du alltid ändra ditt beslut utan att behöva ta några risker.

Billiga operatörer har inte sämre täckning

Vi jämför mobilabonnemang som ligger riktigt bra till i pris. Ett vanligt missförstånd är att så kallade lågprisoperatörer har sämre täckning. Detta är fel. Operatörer som exempelvis hallon och Vimla använder sig att Tres respektive Telenors nät. Det har med andra ord lika bra täckning som betydligt dyrare alternativ. Anledningen till att de kan vara så billiga är bland annat val av försäljningskanaler och begränsad kundservice. Inte sämre täckning.

Se hallons täckningskarta
Se fellos täckningskarta
Se Vimlas täckningskarta
Se Comviqs täckningskarta