Alla mobilabonnemang som presenteras här på Ringabilligt.se har fria samtal. Bortser vi från pris och valet av operatör är det därför mängd surf/data som avgör vilket mobilabonnemang som passar dig bäst. Men för att välja mängd surf är det nödvändigt att veta hur mycket surf du behöver.

Användandet av data i mobiltelefonen ökar kraftigt i Sverige och i övriga världen. Allt fler streamar musik och film i telefonen och mängden surf är något som numera berör de allra flesta svenskar i deras vardagliga liv. Så hur mycket surfar du på din telefon och hur mycket data använder du under en månad?

Så vet du hur mycket data du använder

På de flesta telefoner kan du se hur mycket data du använt på olika appar och tjänster. Det ger dig förhoppningsvis en indikation kring vilket beteende som drar mycket data på ditt mobilabonnemang. De är dock på din specifikation från din mobiloperatör du kan se hur mycket data du använt på ditt mobilabonnemang. Vi rekommenderar därför att du först kontrollerar din specifikation för att fastställa din normala “månadskonsumtion” av data. Surfar du betydligt mindre än vad du betalar för kan det finnas pengar att spara genom att nedgradera mängden data i ditt abonnemang eller helt byta mobiloperatör.

Vilka tjänster kräver mycket data?

Olika tjänster kräver olika mängd data. Du kan som sagt få en indikation från inställningarna i din telefon men nedan ger vi ett par exempel på hur mycket data populära tjänster kräver.

Datatrafik Spotify

Väldigt många svenskar använder Spotify dagligen och lyssnar du mycket på musik kan det krävas en hel del surf för att det ska funka månaden ut. Exempelvis kräver en timme av streaming med Spotify cirka 100 MB i data. Detta innebär att det går åt hela 12 GB i surf om du streamar musik 4 timmar om dagen i en månad.

Datatrafik filmstreaming

Att streama film på din mobiltelefon kan snabbt “sluka” den data som ingår i ditt mobilabonnemang. Det finns dock saker du kan åtgärda så att du inte använder data i onödan. I den tidigare posten, “Netflix i mobilen – hur mycket data går åt?”, ger vi dig tips på hur du kan undvika att använda onödigt mycket data när du streamar från Netflix. Det är dock inte bara Netflix som används för att streama film så vi rekommenderar att du kontrollerar vilka möjligheter det finns att minimera mängden surf från den tjänst du använder.

Datatrafik “vanlig surf”

Utöver film och musik surfar många av oss på diverse hemsidor. Normalt kräver “vanlig surf” inte så mycket data. En form av riktlinje är att det går åt cirka 1 GB data för att besöka 1000 sidor. Du kan med andra ord besöka väldigt många hemsidor innan mängden data på ditt mobilabonnemang blir ett potentiellt problem.

Välj ett mobilabonnemang utan bindningstid

Är du fortfarande osäker på hur mycket data du behöver? Då rekommenderar vi att du tecknar ett mobilabonnemang utan bindningstid och där det är enkelt att byta mängd data på ditt abonnemang.

Funderar du på att teckna ett helt nytt mobilabonnemang åt ett barn? Då anser vi att det är extra viktigt att det är enkelt (och kostnadsfritt) att byta mängd data på abonnemanget. Det blir ju svårt att analysera tidigare användande av data i fallet för en helt ny användare och tjat varje månad om mer data vill nog de flesta föräldrar undvika.

Surfa lugnt!