Vi har vi flera tillfällen skrivit om 5G här i vår blogg. Förväntningar på denna nya teknik är stora och många undrar hur deras mobilabonnemang kommer påverkas samt vilka nya typer av tjänster som kommer skapas.

Tyvärr kommer det nu rapporter på att utbyggnaden av 5G blivit försenad runt om i världen. Vilket i sin tur även kommer påverka oss i Sverige. Det handlar dels om konspirationsteorier i Coronaepidemins spår. Det finns de som hävdar att de nybyggda stationernas strålning skulle bidra till ett sämre immunförsvar. Exakt hur det kommer påverka tidsplanen för utrullningen av 5G i Sverige är svårt att sia om. Men enligt en ny undersökning av ABI Research förutspår de att investeringarna i 5G kommer att minska med hela 25 procent globalt under 2020. 

5g-marknaden växte snabbare än förväntat, med 2020 förväntades vara utgångspunkten för 5G Standalone-utbyggnaden hos operatörerna. De förväntningarna kan ta lite längre tid att realisera nu. Det beror delvis på det faktum att Covid-19 nästan säkert kommer att försena ytterligare försök och tester för att verifiera bearbetningsprestanda och stabilitet för 5g-nät, säger seniora analytikern Don Alusha på ABI Research.