Nuförtiden har nästan alla mobilabonnemang fria samtal och SMS. Det mobiloperatörerna tar betalt för är numera mängden data (eller surf) på ditt mobilabonnemang. Så egentligen handlar denna artikel om tips för att spara pengar.

Med dagens telefoner och oändliga tjänster och appar surfar vi som aldrig förr. Vissa appar/tjänster kan vara riktiga “surftjuvar” och många av tipsen nedan hjälper dig att undvika de “fällor” som drar mycket surf på ditt mobilabonnemang.

1. Ladda ner musik till din telefon

Idag har nästan alla Spotify (eller dylik app på sin telefon). Att streama musik (eller poddar) flera timmar om dagen kan innebära att du behöver ett dyrare mobilabonnemang med mera surf. Se därför till att ladda ner den musik du spelar oftast till din telefon när du har tillgång till Wifi. Har du exempelvis spellistor på Spotify kan du enkelt klicka i “Tillgänglig offline”.

2. Stäng av bakgrundsuppdatering

Genom att stänga av bakgrundsuppdatering sparar du både batteritid och surf. Det är en enkel åtgärd både på iPhone och Android.

iPhone – Börja med att gå till Inställningar. Välj sedan Allmänt och Appaktiviteter i bakgrunden. Stäng sedan av de du inte använder.

Android – Börja med att gå till Inställningar. Välj sedan Dataanvändning. Där kan du sedan välja bakgrundsuppdatering för respektive app.

3. Stäng av mobildata för appar du inte använder

Om du går igenom alla de appar du har på din telefon kommer du antagligen hitta flera som du i stort sett aldrig använder. Genom att stänga av mobildata för dessa finns det surf (läs pengar) att spara. Så här gör du på iPhone respektive Android:

iPhone – Börja med att gå till Inställningar. Välj sedan Mobilnät eller Inställningar för att slutligen gå till Mobildata. Här ser du hur mycket surf respektive app “förbrukar”. Du kan här slå av mobildata för de appar som du enbart vill ska använda data när du har tillgång till Wifi.

Android – Börja med att gå till Inställningar. Välj sedan Dataanvändning. Där kan du sedan välja Begränsa bakgrundsdata för respektive app.

4. Koppla ur dataroaming

Du kan alltid koppla ur dataroaming. Ett litet extremt sätt att begränsa användningen av surf och kanske mest aktuellt om besöker ett land där din mobiloperatör inte erbjuder “Roam like at home”.

iPhone – Börja med att gå till Inställningar. Välj sedan Mobilnät eller Mobildata för att slutligen gå till Mobildata. Fortsätt med att stänga av Mobildata och tryck därefter på Alternativ för mobildata och avsluta med att stänga av Dataroaming.

Android – Börja med att gå till Inställningar. Välj sedan Trådlöst och nätverk och därefter Mobila nätverk. Där kan du sedan välja att Bocka ur rutan för ”Dataroaming”.

5. Stäng av autouppdatering av appar

Det finns egentligen inga skäl att automatisk uppdatera ALLA dina appar. Flera använder du säkert sällan eller kanske rent utav aldrig. Genom att stänga av autouppdateringen av alla dina appar sparar du surf på ditt mobilabonnemang.

iPhone – Börja med att gå till Inställningar. Välj ”Itunes och App Store”, klicka ur ”Använd mobildata”. Här kan också stänga av andra automatiska uppdateringar om de känns onödiga.

Android – Börja med att öppna Google Play. Klicka sedan på de tre små strecken uppe till vänster. Fortsätt med att gå till Inställningar. Där väljer du uppdatera appar automatiskt. Här kan du sedan välja att uppdatera endast vid tillgång till wifi eller att inte uppdatera automatiskt.

6. Stäng av autouppspelning på Instagram

Instagram hör till en av de mest populära apparna. Numera postas det inte bara bilder här utan mängder av videos. Just videos kan vara riktiga “surftjuvar”. Som standard läser Instagram in alla videoklipp i förväg så att de startar snabbare (när det är möjligt). Genom att stänga av autouppspelning på Instagram finns det mängder av surf att spara. 

iPhone – Under din profil på Instagram klickar du på “Hamburgermenyn”. Tryck på Konto under Inställningar. Tryck sedan på Använd mobildata. Här kan du sedan välja Använd mindre data.

Android – Under din profil på Instagram väljer du Alternativ. Välj sedan Filmklipp och avsluta med att välja ”Förladda endast på wifi”.

Olika alternativt för att spara surf på Instagram uppdateras regelbundet så missa inte de senaste tipsen från Instagram.

7. Stäng av autouppspelning på Facebook

Även på Facebook blir videoklipp alltmer vanligt. Känner du att det inte är viktigt att de automatiskt spelas upp finns det surf att spara om Facebook är en app du använder regelbundet.

iPhone – Under dina kontoinställningar på Facebook trycker du på Videoklipp och foton. Här kan du sedan välja “På enbart för Wi-Fi-uppkoppling”.

Android – Under din profil på Facebook fortsätter du ned till applikationsinställningar. Här kan du ändra från ”Spela upp filmklipp automatiskt” till ”Endast wi-fi” eller ”Av”.

Även Facebook ändrar dessa inställningar relativt regelbundet så det är ingen garanti att tillvägagångssättet förblir detsamma.

8. Se till att ha tillgång till Wifi när du tittar på video

Flera av tipsen här är att begränsa aktiviteter på din telefon när du inte har tillgång till Wifi. När det gäller video/film från populära appar som exempelvis YouTube och Netflix kan de “suga ur” all surf du har på ditt mobilabonnemang om du inte är försiktig. Har du inte tillgång till Wifi finns det dock andra inställningar som möjliggör sparande av surf. Du kan läsa mer om detta i vår tidigare artikel “Netflix i mobilen – hur mycket data går åt?”.

Tillämpar du samtliga tips i denna artikel kan du förhoppningsvis byta till ett billigare mobilabonnemang med mindre surf.

Surfa lugnt!