Nu för tiden får du bra täckning i princip oavsett vilken operatör du väljer i Sverige. Huvudsakligen används näten från Telia, Tre, Telenor och Tele2. Det är nät som är väl utbyggda och täcker merparten av landets befolkning.

I mer glesbefolkade orter kan det dock vara desto viktigare att välja rätt operatör.

Dessutom stödjer endast de stora operatörerna i dag surf i 5G-nätet, medan några av de virtuella operatörerna inte ens har stöd för VoLTE (4G-samtal).

 

Täckningskarta – vad betyder det?

En täckningskarta ger dig information om hur bra mobiltäckning du kan förvänta dig på platsen där du bor eller vistas. Om du upplever problem med täckning hos din nuvarande mobiloperatör kan det vara värt att jämföra täckningskartor med andra operatörer. Chansen finns att problemet faktiskt kan avhjälpas av något så enkelt som att byta mobiloperatör.

Täckningskartan visar om du har bastäckning, god täckning, mycket god täckning där du befinner dig. Bastäckning betyder att du kan ringa och använda mobilen för surf när du befinner dig utomhus. Mycket god täckning innebär bra täckning oavsett om du befinner dig inomhus eller utomhus.

Så här kan det se ut:

Täckningskarta

 

Telia

Telia är ett säkert val för dig som befinner dig i landets norra delar och landsbygden. De har i många år legat i topp i olika mätningar, även om de fått konkurrens på senare år av framför allt Tele2.

Telia storsatsar på utbyggnaden av 5G-nätet. Så om du har en mobiltelefon som stödjer tekniken och bor i en storstad kan du prova redan i dag, med ett abonnemang från Telia.

Nät: Telia

5G: Ja

VoLTE: Ja

Här hittar du Telias täckningskarta.

 

Telenor

Telenors nät är rikstäckande, men som allra bäst i södra och mellersta delarna av landet. Ett Telenor-abonnemang ger dig tillgång till funktioner som VoLTE, men också 5G-nätet, som de håller på att bygga ut.

Nät: Telenor

5G: Ja

VoLTE: Ja

Här hittar du Telenors täckningskarta.

 

Tele2

Tele2 har fått utmärkelser för sitt fina och högpresterande nät och är i dag Telias främsta utmanare. Man bygger ut 5G-nätet så det knakar och med ett abonnemang från Tele2 kan du redan i dag testa morgondagens nät.

Nät: Tele2

5G: Ja

VoLTE: Ja

Här hittar du Tele2:s täckningskarta.

 

Tre

Tre har tagit stora kliv de senaste åren och har i dag bra täckning större delen av Sverige. De satsar också på utbyggnaden av 5G-nätet och erbjuder redan i dag stöd för det i sina abonnemang.

Nät: Tre

5G: Ja

VoLTE: Ja

Här hittar du Tre:s täckningskarta.

 

Comviq

Comviq skiftar hemmavist mellan Telenor och Tele2, men vad gör det då båda operatörerna har grym täckning nästan överallt.

Nät: Telenor och Tele2

5G: Nej

VoLTE: Ja

Här hittar du Comviqs täckningskarta.

Upptäck Comviqs abonnemang!

 

Halebop

Halebop delar nät med Telia, men har ännu inte stöd för 5G.

Nät: Telia

5G: Nej

VoLTE: Ja

Här hittar du Halebops täckningskarta.

Upptäck Halebops abonnemang!

 

Hallon

Hallon erbjuder prisvärda abonnemang till både privatpersoner och företag. De hyr in sig i Tre:s 4G-nät och har stöd för VoLTE.

Nät: Tre

5G: Nej

VoLTE: Ja

Här hittar du Hallons täckningskarta.

Upptäck Hallons abonnemang!

 

Vimla

Populära Vimla ägs av Telenor så det är av naturliga skäl även i deras nät som operatören huserar. Dock utan tillgång till 5G eller VoLTE.

Nät: Telenor

5G: Nej

VoLTE: Nej

Här hittar du Vimlas täckningskarta.

Upptäck Vimlas abonnemang!

 

Fello

Fello har gjort sig kända för att vara en trygg och pålitlig lågprisoperatör, och att de går i Telias nät förstärker det intrycket. De använder sig av telejättens 4g-nät och WiFi-samtal är inkluderat. Dock stödjer de varken 5G eller VoLTE i dagsläget.

Nät: Telia

5G: Nej

VoLTE: Nej

Här hittar du Fellos täckningskarta.

Upptäck Fellos abonnemang!

 

Fibio

Fibio går i Telenors nät och låter dig både surfa och ringa via 4G-nätet.

Nät: Telenor

5G: Nej

VoLTE: Ja

Här hittar du Fibios täckningskarta.

 

Karma Mobil

Med Karma Mobil får alla seniorer tillgång till VoLTE-samtal i Telenors nät.

Nät: Telenor

5G: Nej

VoLTE: Ja

Här hittar du Karma Mobils täckningskarta.

Upptäck Karma Mobils abonnemang!

 

Chilimobil

Chilimobil delar nät med 3. De erbjuder fri surf, som utan tvekan kommer till sin rätt när de också börjar stödja 5G. Detta bör ske innan 2021 är till ända enligt operatören.

Nät: Tre

5G: Nej

VoLTE: Ja

Här hittar du Chilimobils täckningskarta.

Upptäck Chilimobils abonnemang!

 

Wifog

Wifog går i Tre:s nät vilket ger utmärkt täckning i merparten av Sverige.

Nät: Tre

5G: Nej

VoLTE: Nej

Här hittar du Wifogs täckningskarta.

 

Mybeat

MyBeat delar nät med Telenor, som täcker i princip hela Sveriges befolkning. De saknar dock stöd för VoLTE.

Nät: Telenor

5G: Nej         

VoLTE: Nej

Här hittar du Mybeats täckningskarta.

Upptäck Mybeats abonnemang!

 

Telness

Telness delar nät med Telia, så ditt företag kan räkna med bra täckning i princip oavsett vart tjänsteresan går. Telia har ännu inte givit Telness tillgång till 5G-nätet, så än så länge erbjuder de som bäst 4G.

Nät: Telia

5G: Nej

VoLTE: Ja

Här hittar du Telness täckningskarta.

Upptäck Telness abonnemang!

 

Vanliga frågor om täckning

Vilken operatör har bäst täckning?

De stora svenska operatörerna har kommit lång i sitt arbete med att ge bra täckning till hela Sveriges befolkning. Det finns dock fortfarande vissa platser där du kan få betydligt bättre täckning med en operatör än en annan. Det gäller främst de norra delarna av landet och glesbygden. Operatörerna Telia och Tele2 har prisats för sina nät. Dessa har också kommit långt i utbyggnaden av 5G-nätet och får därmed anses ha de bästa näten.

Kan jag förvänta mig samma täckning av operatörer i samma nät?

Även om två operatörer delar nät, som exempelvis Telia och Fello, så är det faktiskt inte så enkelt som att de båda har exakt samma täckning. I 2G, 3G och 4G-nätet bör du få exakt samma täckning hos de båda operatörerna. Men Telia erbjuder en del annat i sina abonnemang som inte Fello gör. Den sistnämnda operatören har exempelvis inte stöd för 5G, vilket Telia har. De har heller inte stöd för VoLTE), vilket Telia har. Det samma gäller för flera andra operatörer som delar nät. På Ringabilligt.se hittar du information om hur olika operatörer skiljer sig åt, även om de delar nät.

Vilka operatörer stödjer 5G?

I nuläget har bara de stora operatörerna Telia, Telenor, Tele3 och Tre stöd för 5G, men bara i storstäderna. Mindre operatörer, som Chilimobil, siktar på att ha stöd för 5G klart innan årsskiftet 2021.

Vad är VoLTE?

VoLTE är en teknik som gör det möjligt att ringa samtal via 4G-nätet. De flesta operatörer har i dag stöd för WiFi-samtal, vilket ger bättre samtalskvalitet än via vanliga telenätet. Men långt ifrån alla stödjer VoLTE, vilket alltså betyder att du får samma goda kvalitet som via WiFi-nätet även när du inte är uppkopplad mot ett trådlöst nätverk.

Vilken operatör ska jag som bor i glesbygden välja?

Vi rekommenderar att du först tittar på operatörernas täckningskartor och bildar dig en uppfattning om vad du kan förvänta dig för täckning där du bor. Generellt har Telia och Tele2 lite bättre täckning än Telenor och Tre i de norra delarna av landet och glesbygden. Det är dock inte alls säkert att det stämmer för platsen där just du bor.