Att pensionärer erbjuds diverse rabatter är inte speciellt ovanligt. Inte sällan kan det vara via en pensionärsorganisation eller någon form av rabattsajt. När det gäller mobilabonnemang ser det lite annorlunda ut och här försöker vi reda ut vad det är som gäller.

Mobiloperatörer erbjuder faktiskt väldigt liknande tjänster. Så för att kunna attrahera nya kunder eller hindra befintliga från att byta behöver det vara lite innovativa. Tidigare har de kanske vanligaste sättet varit att “bundla” ett mobilabonnemang med en ny telefon. Detta är fortfarande vanligt men minst lika vanligt är lockpriser under begränsade perioder eller någon form av tilläggstjänst som ingår tillsammans med abonnemanget.

Flera mobiloperatörer har under senare år även lanserat speciella mobilabonnemang mot specifika kundgrupper. Studentabonnemang och studentrabatter när det gäller mobilabonnemang har funnits relativt länge. För att kunna ta del av en studentrabatt har du tidigare behövt kunna visa att du var berättigad till studiemedel från CSN

Men mobiloperatörerna har så klart velat hitta nya potentiella kundgrupper att kunna paketera speciella erbjudanden till. Och på senare år har flera lanserat specifika barnabonnemang och pensionärsabonnemang. Just barnabonnemang är ju lite speciellt då du som barn inte får ingå avtal men det är inte en fråga när det gäller pensionärer. Så vad är ett pensionärsabonnemang och vilka rabatter erbjuds?

Vilka rabatter får jag som senior eller pensionär?

Till att börja med erbjuder egentligen ingen mobiloperatör idag ett speciellt abonnemang med unika funktioner för seniorer eller pensionärer. Allt det handlar om är en form av rabatt. I vissa fall får du bättre pris men i andra fall handlar det om att du får lite extra surf för samma pris som ett vanligt konsumentabonnemang. Flera operatörer som exempelvis hallon och Vimla erbjuder också kraftigt rabatterade priser till nya kunder under det första månaderna. Det går med andra ord att spara mycket pengar om du idag sitter med ett konsumentabonnemang men är berättigad till ett seniorabonnemang.

Vad gäller för att teckna ett senior- eller pensionärsabonnemang?

Något som kan kännas lite oklart är att vissa mobiloperatör har seniorabonnemang medans andra kallar dem för pensionärsabonnemang. Så vad gäller och vem kan teckna sig för dessa abonnemang och rabatter? Det är faktiskt lite olika för olika operatörer. Exempelvis räcker det med att du är över 55 år för att teckna ett av hallons seniorabonnemang. Andra operatörer, som exempelvis Tele2, har idag en åldersgräns på 65 är. Ingen operatör av de vi presenterar i vår jämförelse av seniorabonnemang kräver att du ska kunna uppvisa att du är pensionär. Om du är “berättigad” till rabatten styr istället på ditt personnummer du anger när du tecknar ditt nya mobilabonnemang.

Uppgraderas jag automatiskt?

Om du redan är kund och fyller 55 år skulle man ju kunna hoppas på att man får rabatten per automatik. I dagsläget känner vi inte till någon svensk mobiloperatör som erbjuder en automatisk uppdatering. Istället behöver du kontakta din mobiloperatör för att se vad som gäller hos dem.

Hallon går sin egen väg

Hallon har alltid varit innovativa när det gäller paketering av sina mobilabonnemang. De har länge erbjudit rabatter till personer över 55 år. Inte sällan har de erbjudit rabatten i form av mer surf men nyligen ändrade det på hallons seniorabonnemang. Istället för erbjuda 200 GB surf gick det helt i motsats riktning och paketerade seniorabonnemangen med betydligt mindre data. Idag har de alternativen 4 GB, 10 GB och 16 GB surf på sina seniorabonnemang. Det går bara att anta att det visats sig att att just seniorer kanske inte ser värdet i extra surf utan värdesätter lägre pris mer. Det blir spännande att se om andra operatörer följer efter.

Även om det går att se seniorabonnemang som ett sätt för mobiloperatörerna att ta chansen att marknadsföra samma produkt lite annorlunda är rabatterna riktigt bra. Så är du över 55 år finns det antagligen en del pengar att spara genom att byta till ett seniorabonnemang.